Superundertøy eller ullundertøy – hva bør du egentlig velge?

Store deler av året er det nødvendig å tenke godt over bekledningen før du gir deg ut på tur, det lunefulle norske været kan by på solide utfordringer. Det såkalte trelagsprinsippet betyr at det ofte er fornuftig å bruke fukttransporterende undertøy innerst mot huden, så et isolerende mellomlag i ull eller fleece, og så helt til slutt en skalljakke eller tilsvarende som beskytter mot vær og vind.

Superundertøy i syntetiske materialer

Såkalt superundertøy er helt enkelt tettsittende undertøy i et syntetisk materiale med gode fukttransporterende egenskaper. Det syntetiske materialet transporterer svette og fuktighet vekk fra huden, slik at du unngår å bli kald.

Syntetisk superundertøy isolerer ikke like godt som ull, og passer derfor best når aktivitetsnivået er høyt. Av den grunn er superundertøy et godt alternativ til trening eller rask tur. Dessuten kan det være praktisk med superundertøy til barn, særlig hvis barnet opplever at ull klør, eller hvis plaggene ofte må vaskes ved høye temperaturer.

Ullundertøy med gode isolerende egenskaper

Ullundertøy er det «klassiske» alternativet som førstelag, ull passer særlig godt hvis det er veldig kaldt eller hvis aktivitetsnivået ikke er spesielt høyt. Ull isolerer noe bedre enn syntetiske materialer, men de fuktighetstransporterende egenskapene er ikke like gode. Samtidig kan ull absorbere inntil 30 % av egen vekt i fuktighet uten å miste sine isolerende egenskaper.

Moderne ullundertøy i merinoull er dessuten laget med mye tynnere fibre enn «vanlig» ull, noe som fører til at plagget ikke klør. Likevel kan det være noen med for eksempel atopisk eksem som reagerer på ullplagg rett mot huden.

Oppsummert er både superundertøy og ullundertøy gode alternativer, og det er hovedsakelig aktiviteten som avgjør hvilket plagg du bør velge. Derfor er det smart å ha noen gode sett med både superundertøy og ullundertøy i skapet, slik at du kan kle deg etter forholdene og holde deg varm og tørr når du er på tur.